Publicerad 21 februari 2025

Bygga lokal kunskap

En kunskapsbaserad socialtjänst behöver utveckla kunskap om den egna verksamheten. Detta görs inom ramen för verksamhetens systematiska kvalitetsarbete. Lokal kunskap kan tas fram genom till exempel individbaserad systematisk uppföljning, brukarundersökningar, utvärderingar och avvikelsehantering.

Även om det saknas vetenskaplig forskning om en insats effekt, betyder det inte att den är ineffektiv, utan att mer kunskap behövs. För att bygga en kunskapsbaserad socialtjänst är det därför viktigt att skapa lokal kunskap om den egna verksamhetens målgrupper, insatser och resultat.

Lokal kunskap kan byggas på flera sätt, till exempel genom brukarundersökningar, avvikelsehantering och individbaserad systematisk uppföljning (ISU). Att använda strukturerad dokumentation är en förutsättning för systematisk uppföljning.

Individbaserad systematisk uppföljning

Med den nya socialtjänstlagen kommer ett ökat fokus på uppföljning. Kvaliteten i verksamheten ska systematiskt och löpande följas upp och utvecklas.

Individbaserad systematisk uppföljning handlar om att dokumentera och mäta arbetet med enskilda brukare och sammanställa informationen på gruppnivå i syfte att utveckla och förbättra verksamhetens kvalitet.

  • Med ISU skapar verksamheten kunskap om sin målgrupp, vilka insatser som ges och vilket resultat det leder till.
  • Med ISU kan man förbättra sina verksamheter utifrån faktisk kunskap om det egna läget och inte utifrån externt tryck eller ”känsla”.
  • ISU ger stöd för ledning och styrning, ger bättre beslutsunderlag för chefer och politiker och höjer professionalitet och yrkesstolthet i socialtjänsten.

Komma igång med ISU

ISU behöver inte vara så svårt och omfattande. Det går att börja i det lilla och följa upp en del av verksamheten eller en viss målgrupp. Ett bra sätt att börja är att utgå från en fråga eller ett område som ligger nära verksamheten och som medarbetare, chefer och politiker upplever som relevanta.

SKR:s kommande utbildningar i ISU

Inspiration: Sollefteå bygger kunskap med ISU

Stöd på Kunskapsguiden för ISU

Socialstyrelsens Kunskapsguiden tillhandahåller bland annat en webbutbildning, handledning för fördjupning och stödmaterial för utbildare.

Stöd för att genomföra individbaserad systematisk uppföljning

Jämställdhetsintegrerad ISU

Stödmaterial för funktioner som vill hålla praktiska, jämställdhetsintegrerade utbildningar i ISU för medarbetare och chefer i socialtjänstens verksamheter.

Stöd till utbildare – jämställdhetsintegrerad ISU

Annan lokal kunskap

Läs mer om hur SKR arbetar med brukarundersökningar och kvalitetsregister på skr.se.

Nationella brukarundersökningar

Nationella kvalitetsregister i kommunerna

Informationsansvarig

  • Camilla Wiberg
    Handläggare

Kontakta oss

Kontaktformulär SKR








Verifiering * (obligatorisk)
Vi kontrollerar att du är en människa och inte en robot.