Publicerad 23 januari 2025

Funktionshinder, LSS och omställning till nya socialtjänstlag

Personer med funktionsnedsättning finns i alla socialtjänstens verksamheter, inte bara inom LSS. Nya socialtjänstlagens inriktning på förebyggande, lättillgängliga och kunskapsbaserade insatser kan förbättra för målgruppen – oavsett om stödet ges inom SoL eller LSS.

Inkludera funktionshinderområdet i omställningen

I filmen hör du olika perspektiv på varför hela funktionshinderområdet, inklusive LSS, behöver inkluderas i omställningen till nya socialtjänstlagen (SoL). Medverkar gör Anna Thomsson, SKR, Malin Ekman, Myndigheten för delaktighet, Caroline Strömgren, Salems kommun.

Längd: 4.30 minuter

 

Funktionsnedsättning – en fråga för hela socialtjänsten

Barn, vuxna och äldre med funktionsnedsättning finns i alla socialtjänstens verksamheteter: Individ- och familjeomsorgen, äldreomsorgen, socialpsykiatrin och verksamheter inom skadligt bruk/beroende, ekonomiskt bistånd, våld i nära relation/hedersrelaterat våld och förtryck.

Bland individ- och familjeomsorgens barn och unga har 20 procent någon form av diagnos. På SiS är andelen 50 procent, där neuropsykiatriska diagnoser som ADHD är vanligast. Funktionsnedsättning är också vanligt bland unga vuxna som varken studerar eller arbetar. Samtidigt växer gruppen äldre med funktionsnedsättning.

Med ökad kunskap kan vi ge ett bättre stöd

Med rätt kunskap, bemötande, planering och samverkan kan socialtjänsten ge ett bättre stöd till målgruppen. Det kan till exempel handla om att

  • familjer med barn med funktionsnedsättning behöver få tidigt stöd för att förebygga utanförskap och omfattande insatser senare i livet
  • unga vuxna behöver stöd att komma ut på arbetsmarknaden, för att minska risken för dem att fastna i dagligverksamhet, och ta tillvara deras förmågor och kompetens
  • äldre med intellektuell funktionsnedsättning behöver boenden och aktiviteter som förebygger ohälsa och ensamhet, och som är anpassade utifrån deras behov
  • personer som har insatser både enligt SoL och LSS behöver få ett samlat stöd, där SoL- och LSS-handläggare samarbetar.

Förebyggande och kunskapsbaserat även inom LSS

LSS sågs inte över i samband med nya socialtjänstlagen. Men SKR menar att den nya socialtjänstlagens mål och intentioner också borde gälla dem som får stöd enligt LSS. Att stödet är förebyggande, tillgängligt, jämställt och kunskapsbaserat är viktigt även inom LSS.

Utveckla insatser och stöd

LSS-insatser fungerar bra för några, men inte för alla inom LSS personkrets. Samtidigt saknas insatser för de som har en funktionsnedsättning men inte tillhör personkretsen.

SKR menar att vi inom ramen för nya SoL behöver hitta nya sätt att möta personer med funktionsnedsättning, och utveckla mer förebyggande, tillgängliga och flexibla insatser som fungerar för olika behov.

Stärk kompentensen på funktionshinderområdet

Funktionshinderområdet har länge varit eftersatt, och har sällan föremål för nationella satsningar. Men kommuner kan göra mycket själva. Till exempel satsa på kompetens om funktionsnedsättningar brett i alla verksamheter, och dra nytta av den kompetens som finns hos medarbetare inom LSS.

Genom att öka kunskapen om funktionsnedsättningar och dess konsekvenser, kan vi upptäcka behov tidigare, ge ett bättre anpassat stöd och minska lidande och omfattande problem på sikt. Det vinner både invånare och verksamhet på.

Informationsansvarig

  • Anna Thomsson
    Handläggare

Kontakta oss

Kontaktformulär SKR








Verifiering * (obligatorisk)
Vi kontrollerar att du är en människa och inte en robot.