Publicerad 28 november 2024

Minska rädsla för socialtjänsten, Nelly Teinenbaoum Enlund

Hur kan vi motverka desinformation och minska människors rädsla för socialtjänsten? I filmen berättar socialsekreterare Nelly Teinenbaoum Enlund om vikten att ta sig utanför kontoret, få en känsla för platsen och lyssna in invånarnas oro.

Filmen är ett klipp från webbsändningen Hur kan vi stärka tilliten till socialtjänsten? från juni 2024. Samtalet leds av Karin Falck. Längd: 18.25 minuter.

Nelly är 1:e socialsekreterare i Göteborg Nordost, och har medverkat i Uppdrag gransknings serie om LVU-kampanjen (SVT).

Möten med invånare förändrade sättet att arbeta

Att komma ut och prata med invånare fanns till en början inte i Nellys arbetsbeskrivning. Men när frågan kom från en skola, hoppade hon på uppdraget.

Mötena med föräldrar gav insikt om hur utbredd desinformationen var, och en möjlighet att berätta om och förklara hur socialtjänsten fungerar. De insikterna påverkade även Nellys sätt att arbeta med utredningar.

– Jag kände mig tvungen att på djupet förklara socialtjänstprocessen inför varje ny utredning. Med vissa skapade det ingenting. Men med andra var det som att en sten föll från axlarna.

Måste finnas tid att skapa en relation

Enligt Nelly behöver socialtjänsten få tid att möta människor och lyssna in.

– Den relationen som krävs för att du ska kunna lita på socialtjänsten, måste komma från socialtjänsten. Och för att den ska kunna spira behövs tid. Då kan inte socialsekreterarna sitta med hur mycket ärenden som helst. De måste ha tid för reflektion och tid för förståelse. Tid för att lyssna in.

– Jag tror att i jakten på kvalitet har vi blivit väldigt fokuserade på rättssäkerhet, som görs på ett sånt sätt att det går att mäta. Inte att den går att uppleva. Det är en ganska stor skillnad i det. Vad är rättssäkerhet för individen? Hur upplever individen rättssäkerhet? Det är det desinformationen säger till oss.

Säkerhetsarbete i Göteborg Nordost

Vill du höra mer från socialtjänsten i Göteborg Nordost? Titta gärna på SKR:s webbsändningar om att förebygga hot och våld mot socialtjänsten. Webbsändningarna är gratis och kan ses i egen takt. I del 2 berättar socialtjänsten i Göteborg Nordost om sitt säkerhetsarbete.

Förebygga hot och våld i socialtjänsten

Kontakta oss

Kontaktformulär SKR








Verifiering * (obligatorisk)
Vi kontrollerar att du är en människa och inte en robot.