Publicerad 4 november 2024

Politiker Niklas Borg om biståndslösa insatser i Linköping

Linköpings kommun började erbjuda insatser utan biståndsprövning redan för 30 år sedan, men slutade efter att förvaltningsdomstolen bedömt det som olagligt. Vi frågade kommunpolitiker Niklas Borg hur de vågade gå mot strömmen då och vad han tänker om framtiden.

Foto på Niklas Borg

Niklas Borg (M) 1:e vice ordförande kommunstyrelsen

Vad fick er att fatta beslut om att ge biståndslösa insatser, trots att det bryter mot lagen?

– Vi såg att det i många fall fanns ett fönster att nå ut med stöd snabbt för de som har behov av insatser men som inte ville ha med socialtjänsten att göra. Exempelvis placerade vi socialsekreterare på beroendekliniken, som kunde möta personer i en situation när de var mottagliga för hjälp. Genom snabbare beslut av biståndslösa insatser kunde vi motivera betydligt fler till att ta emot insatser för att bryta sitt missbruk. Samma sak inom individ- och familjeomsorgen. Där såg vi att det var betydligt enklare att komma in med insatser i familjer i tidigt skede, där det annars fanns en stark skepsis gentemot socialtjänsten.

Många lyfter risken för överkonsumtion av insatser, att det blir jättedyrt. Hur blev det i Linköping?

– Det finns ingen tydlig koppling att kostnaderna ökade när vi började med biståndslösa insatser eller att de för den del minskade när vi tvingades att sluta med dem. Däremot så ligger Linköping relativt högt kostnadsmässigt framförallt för individ- och familjeomsorgen när vi jämför oss med andra större kommuner.

Är du orolig att det blir kostnadsdrivande?

– Nej, det vill jag inte säga. Däremot behöver vi bli bättre på att nå fler grupper med tidiga biståndslösa insatser för att kunna minska våra dyra placeringar, framförallt i de socioekonomiskt svagare områdena i Linköping.

Hur tänker ni om vem som ska utföra insatserna? Kommer det bli någon skillnad?

– I Linköping har vi av tradition använt oss mycket av privata utförare. Jag ser inte att det kommer bli någon skillnad med nya socialtjänstlagen och ökade möjligheter till biståndslösa insatser.

Hur tänker ni kring uppföljning av ekonomi och kvalitet?

– Uppföljning av kvalitet är ett område som vi behöver utveckla och som diskuteras mycket just nu. Det blir alltför enkelt att fastna i fortsätta erbjuda insatser oavsett hur väl de fungerar, för att ”så har vi alltid gjort”.

Vad ser du fram emot med nya socialtjänstlagen?

– Det jag ser allra mest fram emot är att nya lagen och möjligheten till mer lättillgängliga insatser utan biståndsprövning är att det blir ett viktigt verktyg att bygga förtroende och få fler att ta emot insatser i ett tidigt skede. Som en del av vårt arbete med Nära socialtjänst är jag övertygad om att det kommer att minska våra placeringar och förbättra resultaten i de insatser vi ger.

Läs vidare

Kontakta oss

Kontaktformulär SKR








Verifiering * (obligatorisk)
Vi kontrollerar att du är en människa och inte en robot.