Publicerad 20 mars 2025

Bättre funktionsstöd när Göteborg arbetar kunskapsbaserat

Med hjälp av nationella kunskapsstöd har förvaltningen för funktionshinder i Göteborg skapat en tryggare arbetsmiljö, förbättrat brukarnas välbefinnande och minskat behovet av tvångsvård.

Camilla Wiberg från SKR samtalar i filmen med Thomas Westerberg, som är enhetschef på förvaltningen för funktionshinder i Göteborgs stad. Där arbetar han med bostäder med särskild service.

Thomas berättar vad vård- och insatsprogrammen är, hur hans verksamhet har implementerat dem och vilka positiva effekter detta har haft för både personal och brukare. Filmen är drygt 8 minuter.

 

Vård- och insatsprogrammen vilar på de nationella riktlinjerna

Vård- och insatsprogrammen finns idag inom områdena adhd, depression och ångest, missbruk och beroende, självskadebeteende och schizofreni.

Thomas Westerberg har implementerat vård- och insatsprogrammen i sin verksamhet och beskriver här hur olika nationella kunskapsstöd hänger ihop.

  • Nationella riktlinjer tas fram av Socialstyrelsen och beskriver vad som bör göras baserat på bästa tillgängliga metoder. Det är framförallt ett prioriteringsstöd för beslutsfattare och chefer.
  • Vård- och Insatsprogrammen (VIP) bygger på de nationella riktlinjerna och tas fram av tvärprofessionella arbetsgrupper. De beskriver hur man bör använda evidens- och erfarenhetsbaserade metoder i mötet med brukare.
  • Vårdförloppen tas också fram av nationella arbetsgrupper och beskriver när och i vilken situation olika typer av insatser bör ges. Vårdförloppen bygger både på de nationella riktlinjerna och på VIP:arna.

Positiva effekter av ett kunskapsbaserat arbetssätt

Genom att tillämpa vård- och insatsprogrammen i verksamheten känner sig personalen tryggare i att de erbjuder rätt insatser i rätt tid och i rätt situation. Detta syns bland annat i medarbetarenkäter.

Brukarenkäter har visat mycket positiva resultat gällande hur trygga och delaktiga brukarna känner sig. Oberoende mätningar från psykiatrin har visat att brukarna mår bättre över tid, vilket är ovanligt för denna målgrupp. En dramatisk minskning av tvångsvårdsinläggningar har också skett, från ett genomsnitt på tolv per år – till noll!

Thomas råd: ”Sätt igång!”

– Jag vill uppmana chefer att läsa igenom de nationella riktlinjerna för att titta på vad ni behöver prioritera i era verksamheter. Börja sedan implementera vård- och insatsprogrammen för att kunna erbjuda verktyg som bygger på evidens och bästa tillgängliga kunskap för era medarbetare. Kunskapsstöden är öppna och tillgängliga för samtliga huvudmän, så att vi kan ta del av varandras olika kunskapsstöd och skapa realistiska förväntningar på varandra. Så sätt igång och jobba med det här, det är mitt tips, säger Thomas.

Läs vidare

Kontakta oss

Kontaktformulär SKR








Verifiering * (obligatorisk)
Vi kontrollerar att du är en människa och inte en robot.