Publicerad: 28 maj 2020

Hot mot förtroendevalda - hot mot jämställdheten

Hat och hot mot förtroendevalda kvinnor och män är för SKR en prioriterad fråga. SKR följer jämställdhetsperspektivet genom aktiviteter, statistik och undersökningar.

Kvinnor betalar ett högre pris för makten

Uppsala universitet har studerat skillnader mellan förtroendevalda kvinnor och män genom statistisk data. I sin forskning har Sandra, doktorand i statsvetenskap vid Uppsala universitet, gjort intervjuer med förtroendevalda. Resultaten visar att det finns en könsskillnad i hotens karaktär med mer negativa attityder mot kvinnor. Priset för politisk makt är högre för kvinnor än för män, konstaterar Sandra Håkansson i sin studie.

I filmen berättar Sandra Håkansson om i sin avhandling kring könsmönster i hot och våld mot svenska förtroendevalda i kommuner.

Längd: 10.37 minuter.

SKR följer jämställdhetsperspektivet

Under 2020 kommer SKR genomföra en enkätundersökning till kommuner och regioner. I denna kommer vi även belysa om behov och insatser skiljer sig mellan förtroendevalda kvinnor och män. Till detta kommer intervjuer genomföras med förtroendevalda som valt att hoppa av sina uppdrag på grund av hot och hat. 

Kvinnors representation i politiken i Europa

CEMR har gjort en studie, av 41 europeiska länder under de senaste 10 åren, som visar på utvecklingen av kvinnors representation i politiken. Resultatet visar att kvinnor fortsatt är en underrepresenterad grupp. De antal kommuner som leds av en förtroendevald kvinna som ordförande befinner sig Sverige på andra plats med 32 procent efter Island.

Women in Politics Local and European Trends, engelska (PDF, nytt fönster)

Det här är The Council of European Municipalities and Regions, CEMR

Informationsansvarig

  • Anna-Lena Pogulis
    Projektledare

Kontakt

Har du en fråga med anledning av det pågående virusutbrottet?

Titta först på våra frågor och svar som finns här på webbplatsen.

Covid-19 och det nya coronaviruset
Hjälpte informationen på sidan dig?

Tack för att du hjälper oss!