Kommunsammanslagningar löser inte finansiella utmaningar enligt forskningen. Det visar sammanfattningen av Gissur Ó Erlingssons studie om kommunreformer och dess effekter.
Senast 28 februari år 2020 ska den parlamentariska kommittén i kommunutredningen lägga fram tänkbara åtgärder som kan bidra till att stärka kommunernas kapacitet att möta samhällsutvecklingen. Utredningen ska särskilt studera effekterna av sammanslagning, samverkan och asymmetrisk uppgiftsfördelning.
Gissur Ó Erlingsson, biträdande professor vid Centrum för kommunstrategiska studier, Linköpings universitet har i uppdrag åt Finansdepartementet analyserat kommunreformer och dess effekter i 22 länder. I en populärvetenskaplig sammanfattning av rapporten ”Att (om)organisera den politiska basorganisationen: Forskningsöversikt om kommunreformer i utvecklade demokratier” lyfter Erlingsson exempel från sammanläggningsreformer i Danmark, Finland, Nederländerna, England och på Island.
Författarens slutsatser är att den snabba förskjutningen i svensk kommundebatt – från ett vurmande för det småskaliga, till en bred uppslutning bakom sammanläggningsidén – inte kan förklaras med att forskning har visat att sammanläggningar i andra länder har varit ändamålsenliga. Enligt sammanfattningen visar kommunsammanslagningar snarare överraskande ofta på antingen nollresultat eller nedslående utfall, särskilt utifrån ett demokratiskt perspektiv.
Erlingsson lyfter framförallt två reflektioner kring sammanslagningar i andra länder, som särskilt intressanta:
Får sammanläggningsidén stöd i forskningen, PM (PDF, nytt fönster)
Forskningsöversikt om kommunreformer i utvecklade demokratier:
Att (om)organisera den politiska basorganisationen, Erlingsson & Flemgård 2018 (PDF, nytt fönster)
Arbetsutskott SKL: Förslag på inspel till Kommunutredningen (PDF, nytt fönster)
SKR:s rådgivning riktar sig till personalchefer och förhandlingschefer i kommuner och regioner. Om din fråga är på uppdrag av dessa behöver du ange det.
Tack för att du hjälper oss!