Publicerad: 15 januari 2020

Externa webbplatser med bra EU-information

Här har vi samlat webbplatser och podcasts som vi tycker har bra och relevant innehåll och som kan vara användbara i arbetet med att lära andra om EU.

Webbplatser

Europaportalen

Nyhetssajten Europaportalen bevakar svensk EU-politik och utvecklingen i Europa. Vi producerar och sammanställer nyheter och ger aktuell överblick i olika ämnen. Läs nyheter på hemsidan eller prenumerera på nyhetsbrevet.

Europaportalen

Nättidningen Altinget

Altinget EU-politik från både Bryssel och riksdagen genom nyheter, fördjupningar, bakgrund och debatt. De följer beslutskedjan från förslag till lag och ger inblick i de stora kommande politiska frågorna såsom Brexit, flyktingkrisen och säkerhetspolitiken.

Altinget.se

Det här gör EU för mig

Europaparlamentets webbplats "Det här gör EU för mig" som innehåller hundratals exempel på vad EU gör för oss EU-medborgare, både i vår vardag, vår region och på olika sakområden.

Det här gör EU för mig

Riksdagens EU-information

Lättillgänglig och faktabaserad information om EU.

Riksdagens EU-information

EU-kommissionens informationsmaterial

Kommissionens portal för broschyrer, bildspel och handlingar.

EU-kommissionen publikationer

Sieps EU-kurser

Korta filmer som redogör för hur EU fungerar, dess regelverk och hur samarbetet vuxit fram från Svenska institutet för Europapolitiska studier (Sieps). Kurserna finns under titeln Grundläggande EU-kunskap.

Sieps EU-utbildningar

Podcasts

Ni hittar samtliga podcasts via distributionstjänster där poddar finns.

Brysselbubblan

Brysselbubblan – en podcast om Europa och EU-politik. Av och med journalisterna Sigrid Melchior och Teresa Küchler. Drivs i samarbete med nättidningen Altinget.

Brysselbubblan

Europapodden

Sveriges Radios uppföljare till EU-podden där Caroline Salzinger med gäster följer politiken och debatterna, skandalerna och glädjeämnena i Europa 2019.

Europapodden

Brexitpodden

Tillsammans med gäster diskuterar Rickard Ydrenäs, före detta handläggare i Europaparlamentet olika skeenden i förhandlingarna kring Brexit.

Brexitpodden

UD-podden

Utrikesdepartementets pod om Sverige utomlands. Vad gör Sverige egentligen? Hur ser vardagen ut för en diplomat och hur blir man ambassadör?

UD-podden

Huvudstaden

En podcast om stort och smått i den europeiska politiken. Här får du utöver nyheter också bakgrunder, personporträtt och lite kuriosa. Allt serverat av tre "EU-nördar" (deras eget ordval) som arbetar på insidan i Bryssels långa korridorer.

Huvudstaden

Debattpodden

En podd där tidningen Dagens Samhälles krönikörer och andra kommentatorer med insikter och utsikter samtalar om aktuella frågor.

Debattpodden

Informationsansvarig

  • Milla Järvelin
    Handläggare

Kontakt

Har du en fråga med anledning av det pågående virusutbrottet?

Titta först på våra frågor och svar som finns här på webbplatsen.

Covid-19 och det nya coronaviruset
Hjälpte informationen på sidan dig?

Tack för att du hjälper oss!