När allt fler isolerar sig hemma på grund av covid-19, ökar risken för våld i nära relationer. Det blir också svårare för utsatta att söka hjälp. Kommuner behöver förbereda för att fler behöver stöd och skydd – både nu och efter pandemin.
Ju längre tid familjer isoleras hemma, desto större är risken att kvinnor och barn utsätts för våld i nära relationer, hedersrelaterat våld och sexuellt våld. Isoleringen gör det lättare för våldsutövande partners eller familjemedlemmar att utöva kontroll och betydligt svårare för utsatta kvinnor och barn att söka hjälp. Oro, stress och ekonomisk osäkerhet ökar risken ytterligare att förövare använder våld.
För barn som redan lever i en utsatt hemmiljö ökar risken för våld och övergrepp. Om skolorna stänger och barnen förlorar en trygg miljö dagtid, kan situationen förvärras ytterligare.
Barn som stannar hemma ökar också ofta sin närvaro online. Det innebär en ökad risk för övergrepp på nätet, inte minst som vuxna som arbetar på distans nu får ökade möjligheter att ta kontakt med barn på nätet och konsumera barnpornografiskt material.
Äldre är en särskilt utsatt grupp. Nu när personer över 70 år uppmanas att undvika sociala kontakter, minskar möjligheten att upptäcka och ingripa om en äldre utsätts av sin partner.
SKR har ett nätverk för kommuner och regioners yrkesverksamma som arbetar med mäns våld mot kvinnor, våld i nära relationer och hedersrelaterat våld och förtryck. Som medlem i nätverket har du tillgång till ett webbforum där du kan dela erfarenheter, tips och kunskap med kollegor från hela landet.
Nationella kompetensteamet vid Länsstyrelsen i Östergötland har en stödtelefon där yrkesverksamma kan få vägledning i ärenden som rör hedersrelaterat våld och förtryck. Stödtelefonen har ökat öppettider med anledning av covid-19.
Nationell stödtelefon hedersförtryck
Nationellt centrum för kvinnofrid, NCK har en nationell stödtelefon för våldsutsatta kvinnor. Yrkesverksamma kan även vända sig hit för stöd och rådgivning. Kvinnofridslinjen är öppen dygnet runt.
Regeringen har gett Jämställdhetsmyndigheten i uppdrag att identifiera och utveckla effektiva arbetssätt för kommuner att nå ut till personer som utsätts för våld i nära relationer och hedersrelaterat förtryck. Även övergrepp via nätet kommer att omfattas.
Titta först på våra frågor och svar som finns här på webbplatsen.
Tack för att du hjälper oss!