Publicerad: 21 januari 2020

Podcast om välfärdens kompetensförsörjning

I varje avsnitt berättar en kommun eller en region hur de arbetar för att möta nya behov och för att hitta rätt medarbetare, få dem att utvecklas och räcka till.

Podden vänder sig till dig som arbetar med eller är intresserad av välfärdens kompetensförsörjning. Andra avsnittet handlar om möjligheterna att göra karriär i välfärden.

Avsnitt 2: Kompetensmodell hjälper chefer att utveckla medarbetare

Att kunna utvecklas på jobbet och göra karriär är viktigt – både för individen men också för att utveckla verksamheten. Hur gör man karriär i välfärden? Hur kan man jobba med att visa och utveckla karriärvägar för sina medarbetare? Och vad innebär det för medarbetares motivation och engagemang?

I det här avsnittet besöker vi Göteborg stad där vi bland annat får möta processledaren som var med att införa kompetensmodellen i äldreomsorgen och en undersköterska som har gjort karriär i äldreomsorgen. Medverkande i avsnittet är processledare Margareta Häggström och undersköterskan Anneli Alvestorm.

Avsnitt 1: Ungdomsmottagning online når ut till fler

I det här avsnittet får vi träffa medarbetare på UM Skåne online som tidigt såg behoven av att öka tillgängligheten genom att finnas där de unga finns - på nätet. När UM Skåne online sjösattes 2017, som ett komplement till den fysiska mottagningen, blev det snabbt en succé.

Genom en videochatt får de unga rådgivning av en barnmorska, kurator eller sjuksköterska. Om prover behöver tas, bokas en tid på en mottagning. På sikt kommer online-verksamheten avlasta de fysiska mottagningarna och minska köerna. Men även om det går att se flera vinster har arbetet varit långt från oproblematiskt.

Läs vidare

Kontakt

Har du en fråga med anledning av det pågående virusutbrottet?

Titta först på våra frågor och svar som finns här på webbplatsen.

Covid-19 och det nya coronaviruset
Hjälpte informationen på sidan dig?

Tack för att du hjälper oss!