Publicerad: 17 maj 2019

Fråga och svar

Hur ser arbetstiden ut för sjuksköterskor?

Sjuksköterskor och specialistsjuksköterskor, som arbetar helger, kvällar och nätter har arbetstidsförkortning. För dem ligger arbetstiden för en heltidstjänst på 34-38 timmar i veckan.

I det nya avtalet sänks arbetstiden för de sjuksköterskor som arbetar ständig natt i kommunerna till 34 timmar och 20 minuter. De som arbetar ständig natt i regioner fick sänkt arbetstid redan i samband med det avtal som tecknades 2016. Det innebär att även tidigare undantagna arbetstagare inom kommuner och vissa Sobona-företag kommer att omfattas av bestämmelsen från och med den 1 april 2020.

Kontakt

Välkommen att skicka din fråga till SKR inom arbetsrätt och kollektivavtal

Har du en fråga om arbetsrätt och kollektivavtal med anledning av det pågående virusutbrottet? Titta först på våra frågor och svar som finns här på webbplatsen.

Frågor och svar om arbetsgivares ansvar vid epidemi- eller pandemiutbrott

  • SKR:s rådgivning riktar sig till personal- och förhandlingschefer i kommuner och regioner. Om frågan ställs på uppdrag av någon av dessa anger du det i formuläret.
  • Vi kommer att kontakta dig inom två arbetsdagar. För att underlätta återkoppling ber vi dig ange vilka tider du är tillgänglig via telefon. Om kontakt ej kan etableras kan ärendet komma att avslutas.
  • Vid akuta frågor, vänligen ring SKR:s kontaktcenter på 08-452 70 00.

Ange gärna lagrum eller avtal som ärendet gäller. Beskriv var i processen ni befinner er och vilka eventuella åtgärder som redan vidtagits. Tänk på att inte ange personuppgifter.


Frågan ställs på uppdrag av personal- eller förhandlingschef
Frågan ställs på uppdrag av personal- eller förhandlingschef


Hjälpte informationen på sidan dig?

Tack för att du hjälper oss!