SKR deltar i den sociala dialogen genom medlemskap och aktivt deltagande i SGI Europe (f d CEEP) som är den tongivande europeiska arbetsgivarorganisationen för offentliga arbetsgivare. SKR deltar också i den sociala dialogen på sektorsnivå och branschnivå.
Inom den sociala dialogen träffas representanter för arbetsgivarna och de fackliga företrädarna. De förhandlar om och överlägger i frågor som omfattar alla sektorer och branscher inom EU. Ibland deltar också representanter för EU-kommissionen i dialogen.
Representanter för arbetsgivarna är SGI Europe, organisationen för offentliga arbetsgivare, och BusinessEurope, arbetsgivarorganisation för privata arbetsgivare på EU-nivå. ETUC, på svenska kallad Europafacket, EFS (Europeisk facklig samverkan), företräder de fackliga organisationerna.
SGI Europe är en europeisk arbetsgivarorganisation för offentliga arbetsgivare i stat, kommuner, regioner och offentliga företag. SGI Europe företräder offentliga arbetsgivare i EU med över 17 miljoner anställda.
Övriga arbetsmarknadsparter som deltar i denna dialog är Business Europe (privata arbetsgivare)/SMEunited (små och medelstora företag) och ETUC (Europafacket).
CEMR är de europeiska kommun- och regionförbundens samarbetsorganisation. Inom CEMR finns Employers’ Platform (CEMR-EP)som tillsammans med EPSU (European Federation of Public Service Unions) är arbetsmarknadsparterna i den sociala sektorsdialogen för lokal och regional förvaltning.
HOSPEEM är den europeiska sammanslutningen av hälso- och sjukvårdsarbetsgivare.
HOSPEEM och EPSU är arbetsmarknadsparterna i den sociala sektorsdialogen för europeiska sjukhus.
EFEE är en europeisk arbetsgivarorganisation inom utbildningssektorn på alla utbildningsnivåer. Tillsammans med ETUCE (European Trade Union Committee for Education) är EFEE arbetsmarknadsparterna i den sociala sektorsdialogen för utbildning.
SKR intressebevakar också de internationella arbetsgivarfrågorna genom sitt deltagande i den svenska ILO-kommittén.
Den internationella arbetsorganisationen (ILO) är FN:s fackorgan för sysselsättnings- och arbetslivsfrågor. Den svenska ILO-kommittén är regeringens beredningsorgan för ILO-frågor. Kommittén är en trepartisk myndighet som består av regeringen och arbetsmarknadens parter och ligger under arbetsmarknadsdepartementet.
Titta först på våra frågor och svar som finns här på webbplatsen.
Tack för att du hjälper oss!