Testning för covid-19 är nödvändigt för att minska smittspridning samt begränsa smittans effekter. SKR och regeringen har tecknat en överenskommelse inför 2021 om ökad nationell testning och smittspårning för covid-19 samt en tilläggsöverenskommelse om snabbtester.
Syftet med testningen kan variera mellan olika regioner och över tid. Det finns två typer av testning av covid-19:
SKR och regeringen har tecknat en överenskommelse om ökad nationell testning och smittspårning för covid-19. Överenskommelsen innebär att regioner fortsatt ska kunna erbjuda avgiftsfri PCR-testning till personer som har symptom på covid-19.
Överenskommelsen omfattar även serologisk testning. Serologisk testning ska vara avgiftsfri för hälso- och sjukvårdspersonal, personal inom omsorg samt brukare i särskilt boende och hemtjänst för att kunna hjälpa till vid akuta planeringsbehov och för att minimera smittspridning. Serologisk testning erbjuds övrig befolkning mot erläggande av en egenavgift.
Staten ersätter regionerna med ett schablonbelopp per PCR-test respektive serologiskt test. Schablonbeloppet för PCR-test uppgår till 1400 kronor per test. För serologitest uppgår schablonbeloppet till 550 kronor. 250 miljoner kronor avsätts också för smittspårning och utbrottshantering och för vissa regiongemensamma insatser för första kvartalet 2021. Vid behov av bred testning och smittspårning förlängs denna satsning med motsvarande belopp per kvartal för resterande del av 2021.
Överenskommelsen om ökad testning och smittspårning för covid-19 2021 (PDF, nytt fönster)
Utifrån Folkhälsomyndighetens rekommendationer har regeringen och SKR beslutat om en tilläggsöverenskommelse som också omfattar förutsättningarna för att genomföra snabbtester.
Snabbtester kan vara ett bra komplement till PCR-tester. Det kan bland annat användas inom äldreomsorgen och för att snabbt kunna göra en första bedömning av patienter med misstänkt covid-smitta inom hälso- och sjukvården på exempelvis en akutmottagning. Snabbtester kan också vara ett effektivt verktyg för smittspårning, då det ger möjlighet att tidigt upptäcka och bryta smittkedjor.
Tilläggsöverenskommelsen innebär att regeringen ersätter snabbtester som tas av hälso- och sjukvårdspersonal eller annan behörig personal. Ersättningen till regionerna är 300 kronor per genomfört test.
Folkhälsomyndigheten har tagit fram en vägledning för användning av antigentest för att påvisa pågående covid-19.
Folkhälsomyndigheten Vägledning för användning av antigentester covid-19 (PDF, nytt fönster)
Överenskommelse SKR och regeringen om ökad nationell testning för covid-19 2020 (PDF, nytt fönster)
Rekommendation gemensam egenavgift serologisk testning avseende covid-19 2020 (PDF, nytt fönster)
Folkhälsomyndigheten beskriver det pandemiska förloppet utifrån tre faser, en tidig fas med ett fåtal fall, en pandemisk fas med ett stort antal fall samt en sen pandemisk fas där antalet fall successivt minskar. Olika regioner kan vid samma tidpunkt befinna sig i olika faser. Åtgärderna under de olika faserna ser olika ut och har olika syfte, testning ska därför alltid genomföras utifrån det behov som finns i respektive region.
Titta först på våra frågor och svar som finns här på webbplatsen.
Tack för att du hjälper oss!